Algemeen

De duurtijd van het plaatsbezoek is sterk afhankelijk van de omvang en complexiteit van het pand. De deskundige heeft voldoende tijd nodig om de nodige opmetingen en controles uit te voeren. Gemiddeld dien je rekening te houden met 1 – 2uur .

Je afspraakbevestiging, inclusief het tijdstip van de afspraak, wordt via e-mail verzonden.

Het planningsteam van ASBESTALERT neemt doorgaans binnen een uur contact met je op om de aanvraag te regelen. Als je binnen dit tijdsbestek geen bericht ontvangt, raden we je aan om contact op te nemen met onze klantenservice.

Als je geplande afspraak niet door kan gaan zoals afgesproken, neem dan altijd contact op met onze klantenservice. Ze zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar op het nummer +32 484 76 93 30.

We streven ernaar om alle certificaten zo snel mogelijk te verstrekken. Deze worden via e-mail verzonden naar het door jou opgegeven e-mailadres.

Een factuur wordt altijd verstrekt. Tenzij er uitdrukkelijk vooraf iets anders is overeengekomen, kun je de betaling uitvoeren via bankoverschrijving.

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden? Maak je geen zorgen, onze klantenservice staat nog steeds voor je klaar! Je kunt ons elke werkdag bereiken via telefoonnummer +32 484 76 93 30 of via het contactformulier op onze website.

Onze klantenservice neemt je vraag in behandeling. Binnen twee werkdagen zal een van onze specialisten contact met je opnemen.

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur als vezels voorkomen. Deze vezels zijn sterk, hittebestendig en onbrandbaar, waardoor ze veelvuldig zijn gebruikt in bouwmaterialen. Langdurige blootstelling aan asbestvezels kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longkanker en mesothelioom. Vanwege deze gezondheidsrisico’s is het gebruik van asbest in veel landen verboden.

We zijn wettelijk verplicht om monsters van het pleisterwerk te nemen. Dit doen we op discrete locaties en we zorgen er altijd voor dat we de gaten opvullen met vulpasta. De monsters worden tot aan de dragen genomen, niet met een boor, maar met een holle buis.

Onze diensten beslaan heel Vlaanderen, met inspecteurs die over de hele regio verspreid zijn. We brengen geen reiskosten in rekening omdat er altijd wel een van onze medewerkers in de buurt van je woning woont.

We volgen nauwgezet het Inspectieprotocol van de Vlaamse overheid. We identificeren asbestverdachte materialen via een niet-destructief onderzoek, wat betekent dat we geen schade veroorzaken, afgezien van minimale beschadigingen die onvermijdelijk zijn bij het nemen van monsters.

Het duurt doorgaans enkele dagen na het bezoek aan de locatie voordat we je asbestcertificaat kunnen verstrekken.

Het bezoek aan je woning door onze inspecteurs duurt gemiddeld één tot twee uur. Dit is echter afhankelijk van de omvang van de woning en het aantal asbesthoudende materialen dat aanwezig is.

EPC

Ons doel is om binnen vijf werkdagen na je aanvraag een bezoek ter plaatse te plannen. Gewoonlijk kun je binnen twee werkdagen na dit bezoek het definitieve certificaat verwachten. In sommige gevallen kunnen we extra documentatie opvragen om de score te verbeteren.

Als de serviceflat wordt verhuurd op basis van een dagprijs zonder huurcontract, dan is er geen EPC vereist. Echter, bij verhuur met een huurovereenkomst of bij verkoop van de serviceflat, is een EPC wel noodzakelijk.

Een geldig EnergiePrestatieCertificaat (EPC) moet aanwezig zijn gedurende het gehele verkoopproces. Dit betekent dat er zowel bij het tekenen van het voorlopige koopcontract als bij de ondertekening van de notariële akte een geldig EPC moet zijn.

Als er geen geldig EPC is op het moment van ondertekening van de notariële akte, dan is de notaris verplicht dit te melden bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De verkoper loopt dan het risico op een geldboete.

Het is verplicht om de energiescore van een woning te vermelden in advertenties voor verkoop of verhuur. Verkopers die deze verplichting niet nakomen, lopen het risico op administratieve boetes die variëren van minimaal €500 tot maximaal €5.000. Zonder een geldig EPC zal de notaris de overdrachtsakte niet kunnen voltooien.

Als de studentenkamers een gedeelde keuken en sanitaire voorzieningen hebben, is er slechts één EPC nodig voor het hele gebouw. Echter, als elke studentenkamer over een eigen keuken en sanitaire voorzieningen beschikt, dan is voor elke kamer een apart EPC vereist.

Een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) heeft normaal gesproken een geldigheidsduur van 10 jaar. Het is niet verplicht om een nieuw EPC op te stellen als je de woning binnen deze termijn opnieuw wilt verkopen of verhuren. Als er echter energiebesparende maatregelen zijn genomen, kan het verstandig zijn om een nieuw EPC aan te vragen om een betere score te behalen.

Let op: onlangs is bepaald dat EPC’s die vóór 2019 zijn uitgegeven, niet meer geldig zijn bij verkopen na 1 januari 2022. Zorg er dus voor dat je tijdig een nieuw certificaat aanvraagt.